dilluns, 10 d’agost del 2015

Per fer durant les vacances (4a part). Llibres de divulgació

El profe es preocupa que no us avorriu durant l'estiu, aquest any us proposa uns quants llibres de divulgació.

  • Noah, Y. "Sàpiens. Una breu història de la humanitat". Edicions 62. Molt recomanable la lúcida i particular història de la humanitat de l'autor. Amb punts de vista provocadors, a vegades amb certa vehemència, d'altres discutibles, però sempre estimulants les seves reflexions. 
  • Bryson, B. "Una Breve Historia de casi todo". RBA. El títol, potser una mica pretensiós, i les més de 500 pàgines, no us han de tirar enrere. És un llibre obligatori de divulgació científica generalista, rigorós, apassionat i de molt bon llegir. El podeu començar obrint-lo per qualsevol pàgina, hi tornareu dotzenes de vegades, segur.
  • Carr, N. "Superficiales. ¿Qué está haciendo Internet con nuestras mentes?". Taurus.  Una molt pertinent i pertorbadora reflexió sobre com internet afecta a la nostra manera de pensar fins al punt de modelar de forma significativa el funcionament de la nostra ment. Molt interessant també la part que desenvolupa històricament com vam incorporar la lectoescriptura, aprendre a llegir i escriure és molt menys natural del que sembla.
  • Piketty, T."El capital en el siglo XXI" Tot i que està exhaustivament documentat, no us espanteu, no és tan tècnic com sembla, de bon llegir i molt clar, sense necessitat de saber res d'economia. Explica com creix i es reparteix la riquesa i sobretot com això ha anat canviant a llarg de la història. És un molt bon punt de partida per construir un criteri que ens permeti analitzar, discutir i mirar de comprendre les diferents polítiques econòmiques, sistemes impositius i fins i tot models democràtics. 
  • Dawkins, R. "El gen egoísta: las bases biológicas de nuestra conducta". Salvat Editores. Un altre llibre força provocador, s'ha convertit, amb raó, en un clàssic d'obligada lectura per economistes, psicòlegs, sociòlegs i clar també biòlegs o físics. Interessant com porta una tesis fins a les ultimes conseqüències. Una idea aparent molt simple que explica tota la diversitat la de vida a la Terra, la mort, el sexe o com pot aparèixer comportaments altruistes dins les regles de joc més brutals imaginables.
  • Qualsevol d’en Stephen Jay Gould, si no el coneixeu podeu començar per Brontosaurus y la nalga del ministro o el pulgar del panda. Els seus llibres són recopilacions d'articles, principalment sobre evolució, història natural i la situació actual de la cultura científica. Són un bon contrapunt, en més d'un sentit, al de Dawkins.
  • Mukherjee, S."El Gen: Una Historia Personal ". No m'agrada recomanar un llibre sense haver-lo acabat, però amb aquest faré una excepció.   
  • Kumar, M. "Quántum. Einstein, Bohr y el gran debate sobre la naturaleza de la realidad". No en tenia cap de física aquesta llista i si n'he de recomanar un seria aquest. El títol no enganya. Repàs històric dels inicis de la física quàntica i sobretot del que comportarà, caldrà repensar la natura de la realitat. 
  • Mosterín, J. "Ciencia, filosofia y racionalidad"  Va de que la ciència i la filosofia és necessiten i complementen i  no, no és un totxo, doleu-li una oportunitat. I més ara que volen eliminar la filosofia del batxillerat.
  • Kline, M. "Matemáticas. La pérdida de la certidumbre". En faltava un sobre matemàtiques a la llista. Una mena d'història de les matemàtiques amb un fil conductor en certa manera contra intuïtiu. 
Sí clar, també un parell de física, amb l'excusa dels 100 anys de la relativitat general d'Einstein i que sempre és un tema que es queda fora del temari us recomano aquest dos força complementaris:

  • Cox, B. ; Forshaw, J. "¿Por qué E=mc2?: ¿y por qué debería importarnos?" Debate. Aquest es centra només amb la relativitat especial. Sense fer servir casi cap fórmula i amb molta paciència per anar-ho justificant tot (a vegades potser una mica massa), crec que aconsegueix, amb una mica d'esforç per part del lector, el propòsit del llibre.
  • Thorne, K. "Agujeros negros y tiempo curvo". Critica.  Té uns quants anys, probablement s'ha reeditat gràcies a la pel·lícula Interstellar . De fet recomanaria començar per aquest, després dels dos primers capítols passar al de Cox i després continuar la resta. El fil conductor del llibre és la història de nostre coneixement dels forats negres, des del punt de vista teòric, aquí entra la relativitat general, astrofísic, d'observació astronòmica i fins i tot polític, la guerra freda i en particular les bombes nuclears també hi tenen es seu paper. En resulta de tot plegat un llibre molt complert i entretingut.